15 Aralık 2008 Pazartesi

Genel Grev Dışında Yeni Ayaklanmalar (10.12.08)

Yunanistan: Genel grev dışında yeni ayaklanmalar

http://www.europe1. fr/Info/Actualit e-Internationale /Europe/Grece- nouvelles- emeutes-en- marge-d-une- manifestation/ (gid)/186585# commentaires_ articles

Yunanistan: Genel grev dışında yeni ayaklanmalar
10.12.08 13.27

Yunanistan bir gencin ölümü sonrasında dört gün önce başlayan şiddet sarmalından çıkamıyor. Bu çarşamba büyük sendikaların baskıların sıkılığına karşı genel grev çağrısıyla karşılaşılıyor. Bu hareketin dışında, yeni olaylar patlak verdi. Atinada, polis onlarca moloyof kokteyli ve mermi atan göstericiye göz yaşartıcı gaz sıktı. Kriz her geçen gün daha politik bir hal alıyor.

Bu çarşamba Yunanistan 24 saatlik genel bir grevle felce uğradı. Hükümeti sıkı politikalarına ve hayatın pahalılığına karşı hareket, cumartesi akşamı bir gencin polis tarafından öldürülmesinden sonra patlak veren son günlerdeki ayaklanmalardan önce başlamıştı. Ama Yunanistan'da önceden görülmemiş şiddetli olaylarla pekişti. Ülkenin ikinci büyük şehri Selanikte, çarşamba, çoğunluğunu gençler ve öğrencilerin oluşturduğu 2000 kişilik yürüyüşün dışında polis ve gençler arasında çatışmalar patlak verdi. Atinada polis parlemanto binası önünde toplanan binden fazla kişinin katıldığı bir eylemde kurşun ve molotof kokteyli atan onlarca eylemciye karşı göz yaşartıcı gaz kullandı. Öğrencilerin yanı sıra emekliler ve işçiler de katıldı eyleme.

Bu şiddet olaylarının dışında, muhafazakar başbakan Costas Caramanlis'e yapılan baskı artıyor. Çünkü skandallar yaratan ve ekonomi politikası eleştirilen hükümete yönelik memnuniyetsizlikten oluşan şiddet olayları pudra tozları gibi yaygın. Grev yüzünden seferberlik belirtisi, ülke içi hava trafiği durması, bankaların ve okulların kapalı kalması ve hastanelerin kısıtlı hizmet verebilmesi.

Sendika yöneticileri de Costas Caramanlis tarafından eylem iptaliği isteğine rağmen harekete destek veriyor. Salı akşamı, yunan başbakanı ulusa eylemi kışkırtanları demokrasi düşmanlığıyla suçlayan bir konuşma yaptı. Gün içinde, sorunun çözümü için "halkın kararını" almaya çağıran Sosyalist muhalefet başkanı Georges Papandréou'ya cevap vermedi.

Cumartesi akşamı öldürülen 15 yaşındaki Alexis Grigoropoulus' un cenazı töreninin olduğu salı günü, Atina polisi 55 sorgu davası açıldığını haber verdi. 4 kişi şiddet, 12 kişi hırsızlık nedeniyle tutuklandı. Pazartesini salıya bağlayan gece Atina'nın merkezindeki hasar görmüş mağazalardan hırsızlık yaptığı gerekçesiyle 25 kişi tutuklanmıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder