15 Aralık 2008 Pazartesi

İsyanımız Kutlu Olsun

Merhabalar,

Yunanistan'da olus halinde olan isyan tum anarsistler gibi bizi de tarif edilemez duzeyde heyecanlandirdi. Su anda ne yazik ki oraya gitmek gibi bir sansimiz yok, ancak olaylari basindan ve internetten izlemekle yetiniyoruz, bu da bizi diken ustunde oturur bir hale getiriyor. Keske isyancilarla dayanismak icin daha fazla sansimiz olsaydi ama ulus devletin (maddi ve epistemolojik) sinirlari her zaman oldugu gibi bugun de bizi kisitliyor. Basindan ve tartismalardan takip ettigimiz kadariyla bu isyan hakkindaki bazi mulahazalarimizi buradaki arkadaslarla paylasmak istedik; belki bize kizacaklar veya kotumser gorundugumuz icin ic gecirecekler olabilir ancak iyimserligin bazi gerceklerle simdiden kisitlanmasi, gelecekte "soyle de davranilabilirdi" diye hayiflanmaktan iyidir diye dusunuyoruz. ..

1. Yunanistan Komunist Partisi'nin durumu ve perspektifi herkesin malumu... Parti icinde "radikal" olarak adlandirilabilecek bir grup bulunsa da partinin resmi cizgisi olaya itidal ile yaklasma ile belirlenmis. Parti genel olarak mulke karsi yapilan saldirilara karsi ve iktidari parlamenter metodlarla ele gecirmekten yana. Bu "bilissel carpitma"yi anarsistler iyi tanirlar diye dusunuyoruz: Usanmadan kutsadiklari halkin dogrudan demokratik eylemine burjuva adab-i muaseretini kullanarak engel koymaya calisan bir devrimci parti. Isyancilarin komunist partinin eylemlerin "liderligini" ele gecirmek icin gosterecegi her cabaya israrla karsi koymalari gereklidir. Hatta sadece liderlik cabalarina degil, bu zumrenin her turlu uzlasma, itidal ve sagduyu davetlerine de usanmadan HAYIR! demek gereklidir. Zira, Friedrich Wilhelm'in dedigi gibi, "bizi bu kibar evet ve hayirlar hastalandirdi".
(KP ile ilgili bu madde belki de ispanyolca yazilsa yeridir!)

2. Hem Turkiye basininin hem de Avrupa basininin isyan ile ilgili ilginc saptamalari var: Bu isyan issiz, sigortasiz ve umutsuz Avrupa gencliginin geleceksizlik hissine karsi duydugu ofkenin disavurumuymus. Yani, parlamenter sistemin (kisaca büyük D ile Devlet'in) temel onermelerinde hicbir sorun yok, tum sorun beceriksiz Avrupali yoneticilerin gencleri maruz biraktiklari geleceksizlik duygusu. Anarsistler bu iddiayi da gayet iyi tanirlar. Bu, en sik kullanilan propaganda yontemlerinden biridir: Dusmanin (bu durumda isyancilar) ile alabildigine empati icinde oldugun goruntusunu ver, bir yandan da hem statukoyu koru, hem de dusmanini overek hedef kitlen karsisinda yerin dibine sok. Temel celiski beceriksiz Yunanli yoneticiler ve umutsuz gencler arasinda degildir; temel celiski Devlet'in bizzat varligi ve insanlar arasindadir; durumsal degil ontolojiktir. Isyancilarin basinin (ve bu basinin sosyolog, psikolog vb hizmetkarlarinin) bu iddialarini dikkate almak soyle dursun, onlara kahkahalarla gulmeleri ve onlarla alay etmeleri gerekir (ki buyuk ihtimalle durum budur). Anarsi, Evvelki yuzyilin baslarinda tebayi kontrol ve sucla (!) mucadeleyi bilimsellestirmek icin kurulmus olan sosyolojinin ve ruhun kusatilmasi hulyalarina dalan kardesi psikolojinin sinirlarina sigmayacak kadar buyuk neyse ki!

3. Isyancilarin kompozisyonu da onemli bir konu. Bu ulkedeki ve Yunanistan'daki bazi aklıevvel "aydinlar" isyancilarin anarsizmle iliskisini esnek buluyorlarmis. Saniriz bu isyan da yukarida sayilan sosyopsikolojik faktorlere baglanarak bir "sosyal hastalik" olarak damgalanmak isteniyor. Bu aklievvellere soyleyecegimiz sey sudur: Anarsi, bir sonuc degil bir olustur. Anarsi bir ideoloji oldugu kadar bir yontemdir. Anarsi o kadar esnektir ki, en esnedigi anda suratiniza boyle tokat gibi iniverir! Isyanci veya devrimci olmak icin cebinde KP karti vb tasimak gerektigine inanan kaldi mi hala? Isyancilar anarsist gruplara uye olsun ya da olmasin, Anarsi bu isyanin karakteridir ve bunu degistirmeye o "aydinlarin" gucleri yetmez, gozleri aydin...

4. Isyanin reel politika zumresi acisindan buyuk onem tasidigi asikar. Bu isyan, hukumeti dusurup erken secim yaptirmak icin bir basamak olarak kullanilabilir. Bu cabalara ozenle karsi durulmasi gerekir. Tum dunya halkina bu isyanin bir hukumeti dusurup, baska, daha demokratik bir hukumeti is basina getirmek amaciyla yapilmadigi; konunun hukumetin hangi parti tarafindan kuruldugu degil, partilerin ve hukumetlerin nasil ortadan kaldirilacagi ile ilgili oldugu anlatilmalidir. Anarsistler hukumetlerin degismesi ile insan(lig)in ozgurlesmeyecegini aci tecrubelerle ogrenmis bir topluluktur. Isyanin niteligini anlatmak icin girisilecek bu cabalara tum dunya anarsistleri gibi bu ulkedeki anarsistler de katki yapabilirler (yapmaya basladiklarini da goruyoruz).

Herkese sevgiler, isyanimiz kutlu olsun!

bir kisim ic-mihrak uyesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder